Werknemers monitoren toegestaan

door | Categorie Algemeen | 13 januari 2016

Geen reacties

Werknemers monitoren toegestaan

Werknemers kunnen door bedrijven binnen de Europese Unie  in de gaten worden gehouden via een monitoring, als de communicatie onder werktijd heeft plaatsgevonden en op de werkcomputer is verricht.

Dat heeft het Europees Hof van de Rechten van de Mens dinsdag geoordeeld tijdens een hoorzitting.

De rechtszaak werd aangespannen door een Roemeense man. Hij werd in 2007 ontslagen door zijn werkgever, omdat hij Yahoo Messenger tijdens zijn werktijd niet alleen gebruikt had om met zijn collega’s te communiceren. De man was tijdens werktijd ook in gesprek met zijn verloofde en broer via de Messenger van Yahoo. Volgens het beleid van het bedrijf was het niet toegestaan om tijdens werktijd privéchat gesprekken te voeren.

 

Eerbiediging privé leven en communicatie

De werkgever gebruikte de transcripties van de Yahoo gesprekken om aan te tonen dat de man inderdaad tijdens zijn werktijd privé gesprekken aan het voeren was via zijn werkcomputer. Volgens de Roemeense man werd met de transcripties echter zijn recht op eerbiediging van zijn privé leven en communicatie geschonden.

Dit argument wordt echter verworpen door het Europese Hof, dat stelt dat het niet onredelijk is dat een werkgever wil controleren of de medewerkers zich bij hun professionele werkzaamheden houden. Het Europese Hof voegt daar bovendien aan toe dat het bedrijf de berichten had onderschept in de veronderstelling dat het om werkgerelateerde Yahoo berichten ging.

 

Yahoo messenger

Via de messenger van Yahoo kunnen mensen met elkaar communiceren, het is vergelijkbaar met de vroegere MSN wat nu bekend is als Skype. Werknemers maken vaak gebruik van dergelijke diensten om te communiceren met de klanten. Via de Yahoo of Skype messenger kunnen chatgesprekken gestart worden om klanten vaak sneller van dienst te kunnen zijn. Yahoo en Skype zijn ook voor privé doeleinde een geschikt communicatie middel, beide diensten kunt u gratis downloaden en gebruiken.

 

Geen reacties

Geef een reactie

Make sure you enter (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.