Internetfraude

Internetfraude, wat is het en hoe voorkom ik het?

Internetfraude is oplichting via het internet. Meestal worden er goederen en/of persoonlijk gegevens gestolen. Ook al is internetfraude relatief nieuw worden er meestal oude trucs gebruikt. Omdat het op het internet makkelijker is om anoniem te worden is internetfraude steeds populairder aan het worden bij criminelen.

 

Het begrip internetfraude is heel breed en daarom is hier een lijst van een aantal soorten internetfraude.

  • 01

    Phishing

    Is het oplichten van mensen door middel van ze te lokken naar valse (bank)websites die een kopie is van de echte website. Hier wordt meestal nietsvermoedend gevoelige persoonlijke gegevens ontfutselt bij het slachtoffer

  • 02

    Pharming

    Lijkt erg veel op phishing maar is nog gevaarlijker. Bij pharming word er een DNS-server aangevallen en wordt het IP-adress van de domeinnaam gewijzigd. Dit zorgt er voor dat bijvoorbeeld een gebruiker naar google.nl gaat maar in plaats van dat google.nl geopent word, word er een andere website geopend die op google.nl lijkt. Het grootste gevaar van pharming is dat er dus ook google.nl in de adresbalk van de webbrowser staat maar in werkelijkheid is dat dus een andere website.

  • 03

    Nep-virusscanners

    Een fraudeur maakt een programma dat een melding stuurt waar meestal in staat dat de computer van de gebruiker geinfecteerd is met een virus. Er word daarbij een link gestuurd met een programma dat zich voordoet als een virusscanner maar is in werkelijkheid schadelijk voor de computer.

  • 04

    Ransomware

    Een fraudeur infecteerd een comuter met een virus die er voor zorgt dat bij het opstarten van de computer een mededeling in beeld komt dat de computer geblokkeerd is en als de gebruiker geld betaald dat de computer gedeblokkeerd word. Vaak ziet de melding er uit alsof het van de politie komt. Het bericht zegt dan dat er kinderporno, illegale films of illegale muziek op de computer staat en dat de gebruiker een boete moet betalen. Meestal word bij overmaken van het geld de virus niet van de computer afgehaald en blijft de popup gewoon in beeld komen.

  • 05

    Spyware

    Spyware zijn programma’s die het gedrag van een computer registreerd en doorstuurt. Hierbij moet je denken aan bestanden op de computer, de websites die je bezoekt, wachtwoorden voor internetbankieren, bedrijfsinformatie, etc. Spyware zit meestal inbegrepen in een programma dat je wilt installeren. Als bijvoorbeeld een illegaal computerspelletje word gedownload. Als dan het computerspelletje geinstalleerd word is er stiekem ook een spyware programmatje dat geinstalleerd word.

  • 06

    Internetfraude met online advertenties

    Een fraudeur plaatst een advertentie voor de verkoop van een product of goedere. Er wordt dan betaald maar er wordt nooit wat geleverd.

  • 07

    Acquisitiefraude

    Een fraudeur koopt een domeinnaam en zet daar een website op. Op die website zet de fraudeur advertenties of bedrijvenregisters zonder dat het bedrijf daar wat van weet. De fraudeur stuurt dan een factuur naar het bedrijf en probeert het bedrijf te laten betalen voor de advertenties ook al is het bedrijf niet akkoort gegaan dat de advertenties op die website staan.

  • 08

    Faker

    Is iemand die inlogt op een chat- of datingsite en zich voor als iemand anders om gevoelige informatie los te krijgen.

  • 09

    Nigeriaanse oplichting

    Is een vorm van oplichting waarbij het slachtoffer een abnormaal grote berg goud beloofd word (bijvoorbeeld 25 miljoen eur) als hij eerst een bedrag wilt voorschieten. Meestal laten de oplichters de slachtoffers meerdere keren betalen totdat de slachtoffers afhaken. Het grote bedrag krijgt de slachtoffer nooit en is alleen maar geld kwijt.

  • 10

    Zakenkansen

    Een fraudeurbied heeft een aanbieding tot het doen van thuiswerk of het deelnemen aan een Multi Level Marketing organistatie. Het slachtoffer moet eerst een geldbedrag betalen om bijvoorbeeld een cursus te betalen. De cursus krijgt het slachtoffer niet en de fraudeur laat niets meer van zich weten. Dit gebeurt ook bij tienermeisjes. Er wordt dan een modellencarriere aangeboden maar ze moet dan wel eerst een vliegtuigticket of fotoshoot betalen waar dan niks van terecht komt.

  • 11

    Koersmanipulatie

    Fraudeurs verspreiden geruchten over een bedrijf dat volgens hun voor een hoge prijs overgenemen gaat worden waardoor de koers zal stijgen. Met dit principe kopen fraudeurs dus goedkoop en verkopen duur. Het slachtoffer blijft dan met koersverlies achter.

  • 12

    PayPal

    Een fraudeur koopt een product via paypal. Als het product bij de fraudeur aangekomen is eist hij zijn geld terug onder het mom dat hij niks ontvangen heeft. PayPal staat dit toe als er geen nummer of leveringsbewijs is.

  • 13

    Spoofing

    Een fraudeur vervalst e-mails, websites of IP-adressen om tijdelijk een valse identiteit aan te nemen.

  • 14

    Klikfraude

    Is als een fraudeur iemand van derde in laat huren om op advertenties van zijn website te klikken die een “pay per click-model” hebben. Iedere keer als de persoon van derden op de advertentie klikt verdient de fraudeur geld en verliest de adverteerder geld.

  • 15

    Misbruik van netwerksites

    Is als een fraudeur op een of andere wijze een account van een netwerk heeft kunnen verkrijgen (zoals facebook of twitter) en met dat account zich voordoet als dat persoon. De fraudeur probeert dan bijvoorbeeld geld af te troggelen van vrienden van dat account.

  • 16

    Misbruik van vacaturesites

    Oplichters zoeken op vacaturesites naar werkzoekende en geven de werkzoekende een uitnodiging om ‘op gesprek’ te komen. Uiteindelijk gaat het niet om een betaalde baan maar om  Multi-Level marketing of franchising te gaan, waarbij mensen meestal colportagewerk moeten verrichten. Soms worden er ook nepvacatures gemaakt zodat de werkzoekende gevoelige informatie invoert waarmee identiteitsfraude wordt gepleegt.

  • 17

    Erotische contactadvertentiesites

    Een oplichter zet een contactwebsite op waar je profielen kan aanmaken. Meestal in het inschrijven gratis, maar om contact te kunnen maken moet er betaald worden. Meestal word de gebruiker verleid om met mooie dames te praten maar moet eerst betalen voordat dat kan. Meestal zijn de profielen van vrouwen computerprogramma’s (bots) die automatisch antwoord geven. Een afspraak komt er nooit en het slachtoffer is geld kwijt.