Cyberaanval legt betalingsverkeer banken plat

door | Categorie Cyberaanval | 5 april 2013

Geen reacties

Cyberaanval legt betalingsverkeer banken plat

Vandaag zijn er problemen ontstaan met het betalingsverkeer van de banken, door een cyberaanval waren de banken tijdelijk lastig bereikbaar. Met een cyberaanval wordt er een enorme hoeveelheid data verstuurd om het verkeer te verstoren tussen de bezoeker en de website. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bank (NVB) gaat het om een DDoS-aanval op de servers van de banken.

De NVB heeft benadrukt dat het niet gaat om een cyber hack. De veiligheid van internetbankieren, het mobiel bankieren en iDEAL zou niet in gevaar zijn geweest tijdens deze aanval. Er zijn volgens de banken geen bankrekeningen ingezien of geplunderd tijdens de aanval.

 

Wat is een cyberaanval of DDoS

Een DDoS-aanval (Disturbed Denial of Services) is een cyberaanval waarbij grote aantallen computers worden ingezet om de server te bestoken met een enorme hoeveelheid verkeer om zo de dienst te overbelasten waarbij websites onbereikbaar worden gemaakt. Er bestaan verschillende soorten aanvallen, een van de meest bekende aanvallen is de DDoS-aanval.

 

Toegang beperking

Volgens de NVB houden de banken de DDoS-aanvallen nauwlettend in de gaten. Ze proberen te beperken waar zei nodig achten tot hun internet websites.

Vandaag konden klanten van de Nederlandse banken urenlang niet betalen met de online methode iDEAL Klanten van de ING bank konden daarnaast ook niet internetbankieren en mobiel bankieren. De NVB stelt dat alle problemen het gevolg waren van de DDoS-aanvallen op de banken en dat ook buitenlandse banken last hadden van de DDoS-aanvallen.

 

Problemen

De grote Amerikaanse banken hebben ook al weken last van internetbankieren door de aanhoudende cyberaanvallen op de websites. Er werd vanmiddag gesteld dat die problemen losstaan van de cyberaanvallen bij de Nederlandse banken.

Sinds het begin van de avond werkt een gedeelte van het Nederlandse betalingsverkeer weer. Consumenten kunnen geld opnemen en betalen via de pinautomaten, zo stelt de NVB.

 

Geen reacties